Hoe maak je aspergepapier? Als je circulair bezig wilt zijn, dan maak je eerst aspergesoep en daarna aspergepapier.
Is het moeilijk aspergepapier te maken? … Valt mee hoor. Veel plezier.
Natuurlijk papier maak je van natuurlijke producten met lange vezels. Deze vezels hechten zich bij het schep proces in elkaar, daardoor wordt het papier sterk. Een voorbeeld hiervan is de vezel van de Japanse Kozo boom. Deze vezel is uitzonderlijk lang en sterk. De vezel van de kozoboom wordt in zijn geheel gebruikt. Hij wordt dus niet vermalen tot kleine stukjes, maar met een soort kaasmes gehakt. Kozo papier is prachtig en oersterk en is daardoor zeer geschikt voor de zwaardere druktechnieken.
Asperges hebben ook een lange sterke vezel en zijn daarom ook heel geschikt om papier van te maken.
Ik hou ook ontzettend van aspergesoep. Dus ik voelde een win win situatie 🙂 Eerst soep trekken van de schillen en kontjes en daarna maak je er papier van. Meer circulair krijg je het niet.
De schillen kook je in sodawater. Ongeveer een half uur.
Daarna spoel je ze schoon. De soda moet eruit, want dit versneld het verouderingsproces van je papier.
Hierna heb je een pan vol prachtige lange wit/bruine vezels. Klaar om te scheppen.
Giet alles over in een flinke bak met schoon water…. scheppen maar.
Aspergepapier heeft de neiging om te krimpen en te krullen … of eigenlijk niet de neiging, het doet het gewoon altijd. Leg er wat zware boeken op als je papier droog is.
Aspergepapier bestaat naast vezels ook uit een deel cellulose. Dat zijn de doorzichtige stukken in je papier. Als je ze nat maakt plakken ze nog een beetje. Cellulose is een plantaardige stof die je papier ook sterk maakt. Als je een papierscheppakket bij Het Inkt Atelier koopt, krijg je er altijd 2 vellen cellulosepapier bij.
Ik vind aspergepapier echt prachtig. De zon schijnt er gewoon doorheen…. daar word je toch blij van na al die regen!
Omdat het papier zich moeilijk laat bedrukken… het kan overigens wel, met de juiste inkt…. heb ik geprobeerd om een blinddruk te maken in het papier. Een blinddruk is een druk die je maakt zonder inkt. Wat je ziet is het reliëf, de schaduwwerking, in je papier. Mooi vind ik dat.
Ga je ook aan de slag met aspergeschillen?