De Houtdruk cursus

Ja, dat was hard werken voor de deelnemers aan de houtdruk cursus. Van 10 – 17 uur zijn we bezig geweest, maar de resultaten zijn dan ook om van te smullen. De techniek die we gebruikten was de Chinese Woodblock Print techniek. Dat betekent dat je voor iedere kleur die je wil gebruiken een ander stuk hout gebruikt.

Iedereen bracht een ontwerp mee, wat her en der nog wat aangepast moest worden. Daarna werden de tekeningen overgezet op het hout. Er werd een kleurenplan gemaakt. Na een uurtje was iedereen aan het gutsen en werd het atelier gevuld met het geluid van houtsnijden. Een erg mooi en rustgevend geluid vol concentratie.

In de middag was er een welverdiende lunch. Vingers werden gestrekt, polsen werden gemasseerd. Onder het genot van een soepje, fruit, salade en broodjes werd de kunst aan de muur bekeken 🙂 Er valt hier genoeg te zien.
En toen… konden we de eerste druk gaan maken. De inkt kwam op tafel samen met de paletmessen, uitrolplaten en rollers. Het is altijd zó spannend om te gaan afdrukken.
De spanning, de verwachting, de verbazing, de verwondering en de trots, het komt allemaal samen op het moment dat het papier van de pers wordt afgetrokken. Het enthousiasme groeide en groeide bij de deelnemers … en bij mij ook, dat was zó tof!

Na de eerste druk volgde de tweede er overheen. Op zo’n moment zie je waar je al die tijd aan gewerkt hebt. Het beeld wordt duidelijker en krijgt zijn vorm. Daarna volgen de andere drukgangen.

Wat ook ontzettend leuk is, is dat je op een gegeven moment kunt gaan spelen met kleuren of kleurintensiteit. Kortom, het was een dag vol creatieve inspanning die zorgde voor opwinding, vreugde  en ontspanning. Een prácht-dag!

Deel dit bericht 🠆
Posted in