Handgeschept papier

Handgeschept papier koop je op Het Inkt Atelier in Den Bosch.
Handgeschept papier máák je op Het Inkt Atelier in Den Bosch. Helemaal zelf 🙂
Hoe je handgeschept papier maakt? Ik vertel je er over in dit blog.
Wil je het zelf ervaren? Kom dan een workshop doen.

Papier zoals we dat nu kennen is lang geleden ( 105 voor Chr.) ontstaan doordat een monnik in China naar een wesp keek. Hij zag die wesp op een bloemblaadje kauwen en met dat “kauwsel” zijn nest bouwen. ( Een wespennest lijkt echt verdacht veel op papier, het zijn ware kunststukjes.)
“Dat kan ik ook”; moet de monnik gedacht hebben. Hij ging aan de slag met de vezels van de moerbeiboom en bamboe, met stukken oude kleding en met oude visnetten en zie daar, het allereerste vel papier werd geboren.

Reizende volkeren brachten het papierschepproces naar het westen, naar Nederland. Om papier te maken is veel water nodig. Helder water. Hoe helderder, hoe schoner en mooier je papier. In Nederland hebben we veel stromende rivieren. Rond 1600 waren deze rivieren een stuk schoner dan nu. Zo kon het gebeuren dat er op en rond de Veluwe diverse papiermolens verschenen die gebruik maakten van het water. Er staan er nog twee, de middelste molen in Eerbeek, en eentje in het openluchtmuseum in Arnhem. Ze zijn een bezoekje waard.

Naast water heb je pulp nodig. Pulp kan uit diverse grondstoffen bestaan; planten, kleding, gerecycled papier.
Deze grondstoffen worden helemaal tot pulp geslagen. Ze deden dat met een zogenaamde Hollander, een machine met een aantal hamers die de stukjes tot pulp slaat.
De pulp gaat over in een bad met schoon water en daaruit wordt de pulp geschept met een schepraam.
Op het schepraam zit een deksel, deze zorgt ervoor dat er meer pulp gevangen worden. Na het scheppen gaat het deksel van het raam af en kan het natte papier afgelegd worden op een lap vilt.
Een hele stapel vilt met papier wordt onder een hoogdrukpers gelegd en geperst, het water stroomt er dan van alle kanten uit. Hierna worden de lappen te drogen gehangen. Eenmaal droog kan het papier verwijderd worden.

Tegenwoordig gaat dit hele proces natuurlijk machinaal in grote papierfabrieken. Het leuke is dat de meeste nog steeds in de buurt van de Veluwe staan.

Op Het Inkt Atelier wordt papier handmatig geschept. Op bovenstaande ambachtelijke wijze.
Inmiddels heb ik meer dan tien jaar ervaring in het scheppen, heb ik ontzettend veel geëxperimenteerd met kleuren, grondstoffen, vormen en maten, ontelbare fouten gemaakt en eindeloos veel ontdekt en vind ik het ontzettend leuk om geïnteresseerden met dit prachtige ambacht kennis te laten maken.

Het Inkt Atelier organiseert op regelmatige basis papierschepworkshops, van basisworkshop tot masterclass.
Als je met een groepje wilt komen zijn jullie van harte welkom. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.Deel dit bericht 🠆