Heeft afval scheiden wel nut? 5 feiten op een rijtje

Heeft afval scheiden wel nut?
Om direct antwoord te geven: yep, afval scheiden heeft nut. Maar minder consumeren is nog altijd beter.
5 Feiten op een rijtje.


Niet alles hoeft altijd voorradig te zijn


Het Inkt Atelier in Den Bosch is een circulair werkend bedrijf. We werken met de seizoenen mee. Dat betekent dat niet altijd alles voorradig is. Net zoals je tijdelijk asperges hebt en je je daar op kan verheugen, is er ook tijdelijk de mogelijkheid voor het maken van bepaalde plantaardige kleuren. Zo kunnen we ons bij Het Inkt Atelier ontzettend verheugen op de komst van het fluitenkruid (groen) of dahlia’s (van dieprood tot zachtroze), om daar vervolgens mee te kunnen werken.
Groen afval dat overblijft geven we terug aan de natuur. Dat is een mooie bodemverrijker.

2x Plezier

Papier waarop getekend of gedrukt is en wat niet is meegenomen door cursisten gooien we niet weg. We versnipperen het met hulp van de Hollander en vervolgens maken we er nieuw papier van of we gebruiken we de pulp in onze papierschepworkshops. Zo hebben we dubbel plezier van.


Kun je ook zonder?


Karton wordt schaars. Omdat we met zijn allen zó veel bestellen, worden er ontelbaar veel dozen gemaakt voor het versturen van jouw product. Bestellen is soms nèt iets te makkelijk. Er is hierdoor een tekort aan karton ontstaan.
Het Inkt Atelier heeft een webshop dus ook wij verzenden jouw spullen. Dat doen we in onze ‘geredde doosjes.’ We hebben een stempeltje met deze tekst gemaakt en stempelen dit op de geredde doosjes voor ze met de post meegaan. We hopen dat jullie die doosjes ook weer hergebruiken. Maak ze plat, bewaar ze, ze komen vast van pas.

Iemand betaald de prijs


De kledingindustrie is een drama. Er is zoveel kleding op de wereld dat er voorlopig niets nieuws gemaakt hoeft te worden. Helaas gebeurd dat niet en wordt er nog steeds meerdere keren per seizoen een nieuwe serie kleding gemaakt. Dat wordt verkocht tegen zulke bizar lage prijzen dat je je moet afvragen of het wel klopt. En zoals zo vaak als het te mooi is om waar te zijn is dat ook met die goedkope kleding het geval. Er is namelijk íémand die de prijs betaald. In dit geval een goedkope kracht (of nog erger; een kind) in het buitenland die meer dan 12 uur per dag goedkope shirts zit te maken in een oncomfortabele houding, met oncomfortabel licht, afijn, we kennen de beelden. Het is een drama. Daarnaast gaan die shirts na drie keer wassen kapot omdat de kwaliteit ruk is.

Het Inkt Atelier werkt samen met de clothing loop, een organisatie die het makkelijk maakt jouw kleding te ruilen met de buurt. Kapotte kleding die niet meer te redden is komt naar het atelier om daar verwerkt te worden tot papier. Het is een druppel op een gloeiende plaat maar het is beter dan niets doen.

van spijkerbroek tot papier

Plastic, tja

Als laatste plastic. Ook op Het Inkt Atelier ontvangen we soms pakketjes met plastic verpakking. Het enige dat we daarmee kunnen is het verzamelen en in de plasticcontainer gooien.


Resumé: heeft het wel nut om je afval te scheiden?

5 feiten over afval scheiden!

  • papier: we begrijpen dat niet iedereen zijn papier kan hergebruiken. Wees daarom zuinig met je papier, je hoeft niet alles te printen en als je print doe dat dan dubbelzijdig. Papier kun je prima scheiden. Houd het wel schoon, want anders is je scheidingsproces voor niets geweest en wordt de gehele ingezamelde partij alsnog verbrand.
  • karton: bestelling ontvangen? hiep hiep en geniet ervan. Bewaar de doos en gebruik hem opnieuw. Misschien zijn er wel buurtbewoners die nèt wat doosjes zoeken. Waag er eens een appje aan in de buurtapp.
  • textiel: bezint eer ge besteld. Ga liever naar een stenen winkel, daar kun je het kledingstuk passen en hoeft het minder snel retour gestuurd te worden, scheelt weer een doosje. En .. heb je wel echt een nieuw truitje nodig? Kijk eerst eens bij een hippe tweedehands zaak. Voelt heerlijk om daar een item te scoren. Ook leuk: je loopt er niet hetzelfde bij als iedereen.
    Is je kleding kapot? Kun je het maken? Zoek eens naar een naaiatelier in de buurt. Als je gehecht bent aan je kleding dan wil je het dolgraag maken. Is het niet meer te redden? Gooi het dan niet in de kledingcontainer maar in de restafvalcontainer.
  • groen afval: van veel groen afval kun je kleur maken, inkt en verf. Het kan van planten, bloemen, bomen, maar ook van keukenafval, pitten, wortelkontjes, buitenste koolbladeren, uienschillen. Dat hoef je allemaal niet weg te gooien. Zeker als je kinderen hebt is kleur maken uit groen afval een hele leuke bezigheid. Kom maar langs, dan leer ik het je. Óf koop mijn boek Planteninkt, daar staan een heleboel recepten in.
    Met resterend groen afval maak je wormen blij in een wormenhotel, of maak je bokashi, dat is puur plantengoud, of gooi je op je composthoop om later te gebruiken. Houtachtige delen versnipper je en daarmee mulch je de bodem zodat het beter water vasthoudt en/of minder snel uitdroogt. Ook leuk, maak een rommelig takkenbosje als je ruimte hebt, binnen no time heb je dan een egel in je tuin. Ik heb twee groene vriendinnen die je alles kunnen vertellen. De Groene Buurvrouw en Katja Staring.
  • plastic: zo min mogelijk kopen en zo veel mogelijk recyclen in de plastic container.

Een betere wereld begint bij jezelf

Deze slogan hebben de multinationals maar mooi de wereld in geholpen en menigeen gelooft het. Maar… als wij minder consumeren is er vanzelf minder afval, minder mensenrechtenschendingen en minder milieuschade. Het is niet zo dat bedrijven produceren omdat de consument er om vraagt. Het is precies andersom. 

Het Inkt Atelier heeft deze post niet gemaakt om jullie lieve lezers de les te lezen. Want we zijn van mening dat een betere wereld begint bij grote bedrijven. Doe daarom wat goed voelt voor jou.

Deel dit bericht 🠆
Posted in