Het zijn onder andere de bomen die de natuur in balans houden.
Bomen zijn zó slim 🌳
Bomen houden de natuur in balans zonder menselijke bemoeienis.
Vroeger dacht ik dat er zoiets bestond als een slecht beukenootjesjaar of bijvoorbeeld een slecht eikeltjesjaar. Zo’n jaar waarin je na een boswandeling denkt, waar zijn alle beukenootjes of eikeltjes gebleven!
Wist je dat de bomen dit zelf regelen?
Slimme bomen
Als de bomen ieder jaar ruim vrucht geven, dan vermeerdert de populatie eekhoorns, everzwijnen en reeën zich snel. Zij hebben dan immers ieder jaar meer dan voldoende te eten.
Dat zou je als een voordeel kunnen zien, maar voor de bomen is dit een nadeel. Zij geven namelijk vrucht af om zich voort te planten. Als er veel vruchtetende dieren zijn, is er minder kans dat er vruchten uitgroeien tot jonge boompjes.
Daarom nemen de bomen af en toe pauze. Ze bloeien niet ieder jaar.
Omdat drachtige dieren moeilijker de winter doorkomen met minder voedsel, keldert hun aantal.
Het jaar erop bloeien alle bomen tegelijk en geven massaal vrucht. De dieren, die nu minder in aantal zijn, kunnen nu niet álles, tot de laatste vrucht, opeten. Zo blijven er voldoende zaadjes over om uit te schieten tot jonge bomen.
Jaren waarin bomen héél veel vruchten geven noemen we mastjaren.
De natuur houdt zichzelf zo prachtig in balans.
Wildplukken
Als je zelf gaat plukken in de natuur, voor natuurlijke verf of voor je eten, hou dan altijd rekening met de rest van de natuur, met de dieren en met de planten. We zijn allemaal afhankelijk van de natuur, de één kan niet zonder de ander. We zijn allemaal verbonden.
De regel van 10
Pluk daarom nooit het eerste wat je tegenkomt. Kijk eerst verder of er nog meer van dezelfde soort staat. En hou altijd de regel van 10 in gedachten. Dat wil zeggen dat je nooit de hele plant plukt, maar altijd het 10e blaadje, zodat er nog 9 overblijven voor de ander. Lees alle regels op KNNV.nl ( Koninklijke Nederlandse Natuurvereniging voor Veldbiologie.)
🌳🌳🌳🌳