Natuurdrukken

Een stukje geschiedenis

Ik was tot voor kort in de veronderstelling dat het natuurdrukken een techniek was die rond 1800 was ontdekt. Maar na enig speurwerk blijkt het oudste voorbeeld uit 1228 te dateren. Een Arabisch kruidenboek met prenten van o.a. de karwij plant.

Later, rond 1505, heeft Leonardo da Vinci ook natuurdrukken gemaakt in zijn notitieboekjes. Er is een afdruk gevonden van salie, met zijn kenmerkende spiegelschrift er naast.

In 1784 gebruikte Ernst Wilhelm Martius voor het eerst een drukpers om zijn natuurdrukken te maken. De plant werd op een ingeïnkte plaat koper gelegd, geperst, daarna heel voorzichtig op papier gelegd en opnieuw geperst. Zo ontstond een afdruk met fotografische kwaliteit.

In 1850 werden de planten gedrukt in lood. Dit is een diepdruk, het beeld ligt lager dan de plaat. Met een bepaalde techniek (electrotypie) kon men van deze negatieve plaat een positieve plaat maken. Op deze manier kon men vaker en sneller natuurdrukken maken dan de manier van Martius, tevens konden de platen worden gekopieerd. De afdrukken van de planten werden daarna heel nauwkeurig ingekleurd.


Terug naar het nu


In de workshop “Leer alles over natuurdrukken” drukken we planten op verschillende manieren af. Omdat de techniek zó rijk is heb ik er een 3-daagse van gemaakt, waarin je álles leert over natuurdrukken.

Wat ga je leren:

  • de basis van het natuurdrukken
  • botanische reliëf prints op handgeschept papier (ook het papier maak je zelf)
  • werken met de gelaagdheid van planten
  • botanische etsen op zacht metaal
  • printen op diverse ondergronden
  • en meer ….

In de middag van de 3e cursusdag mag je spelen met alles wat je geleerd hebt.


Deel dit bericht 🠆
Posted in