Ook kinderen hebben liefde voor de natuur

Het Pop en Colour festival, wat gehouden wordt midden in de prachtige natuur van Sint Oedenrode, wilde graag een workshop voor kinderen. Om hen de waarde en schoonheid van de natuur te laten ervaren.

Ik nam de kinderen mee het bos in en vroeg ze wat ze allemaal zagen en roken. Dit gesprek begon met de meest alledaagse antwoorden: “ik zie groen, bladeren, gras, bomen.”  Ik vroeg ze aandachtiger te kijken en dichter bij de natuur te komen….. toen kwamen er antwoorden als: “ik zie kartelrandjes, pluimpjes, dik en dun gras, stekeltjes, kleurverschillen, verschillende soorten mos, beestjes.” De kinderen mochten drie of vier dingen plukken die ze het allermooiste vonden en dit meenemen naar de werktafel.

Omdat ze deze spullen met zorg hadden uitgezocht gingen ze ook heel zorgvuldig om met hun “natuurschatten.” Niemand rukte aan takken, maar alles werd netjes afgeknipt. Mooi om te zien dat het meteen meer waarde kreeg voor de kinderen.

Op de werktafel stond inkt (op waterbasis) klaar en de drukpers.
De planten werden ingerold, op het papier gelegd en afgedrukt.
Zelf draaien aan de pers is natuurlijk al helemaal leuk, maar toen het papier van de pers af werd gehaald en de kinderen zagen wat ze gemaakt hadden begonnen hun oogjes te stralen en verschenen er glimlachjes van oor tot oor. Natuurmensjes in de dop.

Deze natuurworkshop stond aan de wieg van mijn natuurdrukken die ik vandaag de dag volop maak, waar ik heel veel plezier aan beleef, waar ik andere mensen blij mee maak, en waar ik dus zelf ook nog steeds pretoogjes en van-oor-tot-oor-glimlachjes van krijg.

Dit jaar zal er hopelijk weer een andere natuurworkshop te doen zijn op dit hele fijne festival.

Deel dit bericht 🠆
Posted in