Verdiepingscursus papierscheppen

De verdiepingscursus papierscheppen; waarin je leert werken met natuurlijke kleurstoffen en blinddrukken.
Vijf mensen deden mee aan de basiscursus papierscheppen. Vier van hen kwamen terug voor deze verdiepingscursus. Wat een leuke groep…. allemaal óp naar de masterclass.


Voorbereiding
Vier waterbakken, een stapel dweilen, een stapel gele doekjes, vier schepramen, een stapel katoenen lappen, een hoop plastic potten, bloemen en staafmixers. Dat was de voorbereiding voor deze verdiepingscursus.
We hebben gewerkt met natuurlijke kleurstoffen. Deze haal ik onder andere uit avocado’s. Je kunt de schillen en pitten koken en dan ontstaat er een prachtige roze kleur. Je moet wel een boel schillen en pitten hebben. Gelukkig sparen al mijn buren mee…. en ik heb nogal veel buren 🙂 dus dat komt altijd goed.
Vier potten met kleurstof maakte ik van te voren. Daar maakten de cursisten prachtig roze papier mee. Soms aangevuld met de tere paarse bloemetjes van de grote aluin.
Geel haal ik uit kurkuma. Ik gebruik zowel verse als het gedroogde poeder. Beide soorten leveren een andere kleur.


Vraag en Antwoord
Ik kreeg veel vragen van mijn cursisten. Veel van die vragen kon ik beantwoorden….. waarop ik er achteraan zei: “probeer het maar.”
Want ik weet behoorlijk veel, maar ik heb lang niet alles al eens zelf geprobeerd. Ik denk ook niet dat ik daarvoor lang genoeg op deze aarde zal zijn. Want de mogelijkheden met papierscheppen zijn eindeloos. Dat is ook wat er zo ontzettend leuk aan is. Je ontdekt iedere keer weer wat nieuws.


Experiment
Dit clubje cursisten houdt ook ontzettend van experimenteren. Dat kan ik alleen maar ontzettend waarderen.
Het experiment staat bij mij altijd voorop. Of ik nou kunstlessen geef aan kinderen, teken- en schilderles aan volwassenen, of cursussen lino, natuurdruk of papierscheppen geef. Je ontdekt nou eenmaal het meeste als je lef hebt en niet bang bent om het te laten mislukken.
Noteren
Heb je iets gemaakt waar je echt laaiend enthousiast over bent, schrijf dan op hoe je het gemaakt hebt. Welke kleurstoffen heb je gebruikt, de hoeveelheden, misschien heb je een mix gemaakt, de grammen papier die je hebt vermalen, de bloemen die je gebruikt hebt, enz. enz.
Alles moet je noteren.
Want voor je het weet zit je in experimenteer-flow, ben je drie uur verder, heb je de meest geweldige papieren of afdrukken gemaakt en zakt daarna de moed je in de schoenen omdat je het niet meer kan herhalen…. want je weet niet meer hoe……… #whepwhepwhepwheeeeep
Ik kan het weten, want het is me vaak genoeg overkomen.

Daarom: Gouden Tip van Judith: altijd een notitieboekje bij de hand. Al dan niet handgemaakt 🙂

Cursussen
Er zijn momenteel drie papierschepcursussen op Het Inkt Atelier.
– basiscursus
– verdiepingscursus
– masterclass

Heb ik je enthousiast gemaakt en wil je ook leren om zelf je papier te maken?
Op 5 en 26 juni staan de basiscursussen gepland. Kijk eens bij workshops voor meer info.
Mocht je geen van deze data kunnen, laat het me dan weten.

Deel dit bericht 🠆
Posted in