Brandnetelpapier

Het Inkt Atelier geeft een workshop brandnetelpapier maken. Brandnetels zijn enorm veelzijdige planten. Je kunt er naast brandnetelpapier ook touw, thee, soep en zelfs glazuur van maken.

In deze tijd van het jaar zijn de brandnetels nog jong. Ze zijn daarom nog niet zo vezelig als in het najaar. De vezels zijn nodig voor je papier. Het maakt je papier sterk en het ziet er prachtig uit.
Natasja van Native-nature volgde de workshop brandnetelpapier maken. Wij gingen aan de slag met een flinke bak vol vers geplukte brandnetels. Net als spinazie slinkt de brandnetel ook sterk als je hem kookt, je houdt er maar weinig van over. Of anders gezegd; je hebt behoorlijk wat brandnetels nodig om een paar vellen papier te maken.

In de keuken van Het Inkt Atelier werd geknipt, gekookt, gepureerd. Het hele proces werd genoteerd én gefotografeerd. Natasja is namelijk bezig met een boek over de brandnetel; een hoofdstukje over brandnetelpapier mag dan niet ontbreken.

In onze brandnetelpulp zat veel blad en weinig vezel. Dit zorgde voor wat frustratie bij het scheppen. Het vers geschepte papier bleef plakken aan het schepraam. Mijn hele trukendoos ging open om dit probleem op te lossen; meer water, minder water, met de hand afleggen, andere doekjes, schepraam helemaal schoon spuiten, schoon water in de bak… uiteindelijk heb ik alle vezels uit de bak gezeefd en overgedaan in een bak met schoon water. Het bleken echt heel weinig vezeltjes te zijn, maar het is tóch gelukt om er twee vellen papier van te scheppen; hoezee!

Moraal van dit verhaal: brandnetels laten zich het beste verwerken tot papier als ze groot en sterk zijn. Kortom, in het najaar zal er wederom een workshop brandnetelpapier maken zijn. Heb je interesse om mee te doen, laat het me weten.

Deel dit bericht 🠆
Posted in